studio APL completes a canary yellow sandwich shop renovation in taiwan

after serious flooding in 2017 wreaked havoc in the taiwanese city of keelung, a well-known sandwich shop was left in dire need of renovation. commissioned to rebuild the commercial space was studio APL, who has created a new flexible shop and bright yellow storefront.

studio APL completes a canary yellow sandwich shop renovation in taiwan

city scale

images by yi-hsien lee photography

 

 

jiu-ru sandwich was founded in 1997 in keelung. starting with just a food trailer, the brand went on to establish franchises all over taiwan. this keelung branch is located on a corner site right next to the da wu luen river, which caused all the flood damage in 2017.  

studio APL completes a canary yellow sandwich shop renovation in taiwan

urban node next to the river

 

 

to renew the sandwich shop, studio APL took the opportunity to improve some previous issues. for example, due to insufficient space, customers waiting for take-out caused inconvenience to pedestrians, while people parking on the street to buy sandwiches led to traffic congestion. to alleviate this, the new shop utilizes smartphone ordering, and to reduce the number of people waiting outside, large overhangs provide a designated space for those who are waiting on their freshly-prepared sandwich.

studio APL completes a canary yellow sandwich shop renovation in taiwan

front façade

 

 

the renovation looks to strengthen the building’s connection to the adjacent river with a void that cuts through the volume to provide a viewpoint over the water. the kitchen now features a large movable partition to increase the flexibility and adaptability of the unit. and the shop has also been given a new brand identity with canary yellow corrugated metal cladding. 

studio APL completes a canary yellow sandwich shop renovation in taiwan

a large movable partition increases flexibility

studio APL completes a canary yellow sandwich shop renovation in taiwan

the kitchen and the void that offers a view of the river

studio APL completes a canary yellow sandwich shop renovation in taiwan

the new design provides a designated space for people to wait

studio APL completes a canary yellow sandwich shop renovation in taiwan

the overhangs also serve as a new street shelter

studio APL completes a canary yellow sandwich shop renovation in taiwan

the void to the river

studio APL completes a canary yellow sandwich shop renovation in taiwan

an open path cuts through the site

studio APL completes a canary yellow sandwich shop renovation in taiwan

detail of the new structure

studio APL completes a canary yellow sandwich shop renovation in taiwan

the flooding of da wu luen river in 2017

studio APL completes a canary yellow sandwich shop renovation in taiwan

the new program

studio APL completes a canary yellow sandwich shop renovation in taiwan

night view of the shop

 

 

project info:

 

project name: yellow odd land

location: keelung, taiwan

architecture office: studio APL

lead designers: pei-an li & pei-chen li

project team: jing-wen yang

brand designer: flowing design

 

specifications:

area: 947 ft2 (88 m2)

floors: 2

structure: concrete structure and light steel frame ceiling

building materials: yellow baked painted corrugated steel sheets, stainless steel ventilation door, white corrugated sheet

 

photography: yi-hsien lee photography

 

designboom has received this project from our ‘DIY submissions‘ feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

 

edited by: lynne myers | designboom

Source Article